2018. október 14., vasárnap

Dalszöveg értelmezés: Lil G - Manipuláció

Sziasztok!
A mai bejegyzés kicsit rendhagyó lesz, mert annyiszor jött velem szembe ez a szám, hogy muszáj volt már rá valamit reagálnom. Sose csináltam még hasonlót, és alapjáraton meg van a véleményem erről a zenének nevezett dologról, szóval egyáltalán nem lett objektív vélemény.
{Senkit nem akartam ezzel megbántani, senki ellen nem szól, pusztán a szórakoztatás volt a cél.}


Szemtelen a stílus, nincs mit magyarázni.
Mondták legyek más, de nem kell megváltozni.
Manipulál a főnök, de nekem nem parancsol,
Hátra fordulva ránézek és egyből bekussol. 

Itt az írónő valószínűleg arra utalt, hogy nem érdekli mások véleménye, ő egyedüli, és őneki a ne mondja meg Senkise, hogy mit csináljon. A manipuláció szót viszont valószínűleg rosszul értelmezte, de ez egy ilyen nagy művésztől elnézhető.

Kezdjük az elején, 
Nem voltam soha csendes tag,
Kinyitom a szám.
Nem baj, ha a span
Letagad vagy lemarad.

Lil G rögtön az elején kezdi a "rappet", ahol is elmondja nekünk, hogy őt nem hogy nem érdekel mások véleménye, de még az se hatja meg őt, hogy a "spanjai" vele vannak vagy ellene. Itt lehet arra reflektálni, mint sok rappernél, hogy a kamu barátok csak "kutyák", de erre még később vissza térünk.

(Szerkt. Amúgy a kutya egy hűséges állat, nem világos miért kutyáknak nevezik a legtöbben a "kamu" barátokat. De nyilván, ehhez sokkal nagyobb értelmiséggel kellene rendelkeznem, majd igyekszek több szakirodalmat olvasni ezzel kapcsolatban)

Mai napig fújod
A kip-kopos rímem,
Mégis fikázol,
Na takarodjál innen!
Nem kell a feat, ó nem kell a feat.
Mondtam már, hogy kuss
Ha nem tetszik ez a cucc.
Én vagyok a strucc,
De ha látsz mégis futsz.

A költő a feat szóval azt próbálja kihangsúlyozni, mint eddig a zenében kb minden szóval, hogy neki nem kell semmi, se társ, se span. A strucc biztos egy metafora akar lenni, ami arra utalhat, hogy ő a főnök, vagy egy másik megközelítésből, a strucc szóval azt akarja kifejezni, hogy ő egy senki, de attól még mindenki fut, ha látja.

(Szerkt. Vagy megint lemaradtam és a strucc valami szleng lett. Kommentbe segítsetek ki, mert gondolom nem az állatra gondolt.)

Küldted az üzit instán:
Hogy nem megy neked ez kislány!
Nyomom a dilitet viszlát,
Nem leszek a csicskád.

Az ékes iskolapéldáját mutatja be itt Lil G, hogy nem kell foglalkozni a negatív véleménnyel, mert amit csinálsz az úgy jó, ahogy van. Mondjuk, nem tudom, hogy attól, mert neked leír valaki egy véleményt, és te átgondolod, akkor miért lennél az illetőnek a csicskája, de biztos megint én vagyok a hülye.

Ne manipulálj engem, 
Mert azt én fogom.
Te is tudod, ezért utálsz, te sznob.
A hitelességed az már elfogyott,
Ezért ezt a zenémet hallgatod.

Wikipédia percek: A manipuláció egyfajta befolyásolás, aminek az a célja a beállítottság átformálása, megváltoztatása.
Szóval, nem a szám hallgatója fogja megváltoztatni Lil G-t, hanem ő fogja megváltoztatni a hallgatót. Amiben mondjuk igaza van, mert a sok fiatal rajongója elhiszi, hogy ő a követendő példa, ezzel egyfajta embereszményt formál a társadalomnak.

Csak megyek a fejem után,
nye-nye-nye.
Te nem szólhatsz most rám,
nye-nye-nye.
Csak megyek a fejem után,
nye-nye-nye.
Te nem szólhatsz most rám.
Makacs vagyok, túl nagy a pofa,
Meguntam, hogy másnál túl sok a duma,
Itt van egy liba, szerinted buta,
Kevés vagy ide, kevés vagy cuna.
Nem kell, hogy segíts,
Nem kell a pénzed,
Megoldom egyedül,
Remélem érted,
Sértődj meg kérlek!
Sértődj meg kérlek!

A szakasz első feléből megtudhatjuk, hogy Lil G a saját feje után megy, és hogy anyukája nem szólhat rá a káromkodás miatt. Lil G megunta, hogy másnak nagy a szája, ezért elvette ezt a szerepet, és ő maga lett a nagypofájú buta liba, ezzel elérve, hogy egy saját személyiséget fejlesszen ki magának.
Az utolsó sorokban nyomatékosítja, hogy neki nincs szüksége semmire, és hogy ezen sértődjön meg az illető. Hol hallottam már ezt? Kb az összes rappernél, minimum egy számban...

Konklúzió:
Lil G egy embereszmény szerepét próbálja betölteni azzal a hozzáállásával, hogy nem érdekli mások véleménye, arra sarkalva akarata ellenére is a rajongóit, hogy ők is tegyenek így. Nagyon divatos manapság leginkább a fiatalok körében az, hogy szard le mások véleményét, és legyél aki vagy, még akkor is, ha egy görény vagy, és mindenkit elkergetsz magad mellől. Na, igen. Ezzel egy bizonyos szintig egyet is tudok érteni, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára. A kritikából lehet a legtöbbet tanulni, érdemes legalább meghallgatni, és kiszelektálni azokat a dolgokat, amikkel fejlődhetünk. Illetve az ember társas lény, szüksége van barátokra, társakra, családra, stb., amit nehéz elérni, ha mindenki véleményét leszarod.

Legyen szép napotok!
Puszi: Rowena


-----------------------------------------------------------------------------------------

Gyerekeim, ha volt bejegyzés, amivel sokat szenvedtem az ez volt. Életemben nem csináltam még ilyet, próbáltam úgy előadni a gondolatmeneteimet, hogy az úgy tűnjön, mintha komolyan venném a számot. De legalább kicsit belehallgattam a mostani menő zenékbe, és arra jutottam, hogy köszönöm szépen, én maradok a megszokott Marilyn Mansonomnál.

Senkit nem állt szándékomban megbántani, ha valakinek tetszik ez a szám, hallgassa, pusztán a saját magam szórakoztatására és tesztelésére volt ez a bejegyzés. Ha esetleg van valami észrevételetek, amit másképp csináljak, esetleg ötlet, hogy legközelebb melyik számot értelmezzem, vagy hagyjam az egészet a fenébe kommentbe várom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Apró-pókok