2018. január 23., kedd

Novella #2 - Ady Endre: Lédával a bálban c. vers

Sziasztok!
Oké, a legutóbbi bejegyzés is egy novella volt, de úgy gondoltam a kommentek után (amit itt is köszönök), hogy megosztok veletek egy másik irományom is. Ez a novella Ady Endre: Lédával a bálban c. versének a prózai leírása.
A véleményeket itt is szeretettel várom!


– Be kellene menni – szólalt meg egy halk, határozott, ugyanakkor életunt hang a sötét éjszakában. A mondat gazdája Dióssy Ödönné Brüll Adél volt, és aki nem ismerte volna történetét, azt gondolta volna (teljesen jogosan), hogy férje Dióssy Ödön áll mellette. De tévedett. 

A magas, jó kiállású, markáns férfi test, ugyanis egy költőé volt, Ady Endréé. Éppen egy újabb cigarettát gyújtott meg, így mutatva jelét annak, hogy nem tervez egyhamar bemenni az épületbe. Arcukat, a sápadt telihold és a bálterem ablakából kiszűrődő fény világította meg. Mindkét arc fehéres színt öltött, ami tökéletesen ijesztő hatást keltett az éjfekete öltözetükkel.

Nem illettek a táncoló párok képébe. Egyáltalán nem. Míg a fiatalok színes ruhákban, kedves mosollyal és szerelmes hangulatban táncoltak a meleg, fülledt, fényben úszó teremben, addig Adyék fekete ruhakölteményben, komoly, szigorú arckifejezéssel és egykedvűen álltak, a hideg estében a bálterem előtt. Különcök voltak, kitaszítottak és úgy érezték nem tudják megértetni magukat a többi emberrel.

Adynak és Adélnak is egy magabiztos, erős jelleme volt, és tökéletesen igaz volt rájuk a mondás, miszerint:
„Két dudás, nem fér meg egy csárdában.”

Ettől még negyedik éve kapcsolatban voltak egymással, és bár mind a ketten érezték, hogy ez a kapcsolat így nem mehet sokáig, egyiküknek sem állt szándékban szakítani a másikkal.

 – Kellene – válaszolta a költő, majd elnyomta a cigaretta csikket. Kezét nyújtotta a hölgynek, aki kelletlenül elfogadta, majd beléptek a terembe. Ahogy az ajtó kinyitódott és ők megjelentek az épületben, minden megváltozott. A meleg kiszökött a nyitott ajtón át, és helyére a hideg foglalt helyet a táncoló párok között. Vagyis, a most már nem táncoló párok között, ugyanis minden szem a jövevényekre szegeződött.

A boldogság eltűnt az arcukról, helyette a félelem, és a megmagyarázhatatlan kellemetlen érzés lett urrá mindenkin. A szerelmes párok se perc alatt szétrebbentek, és néhányan sírva is fakadtak. Olyan volt, mintha Adyék kiszívták volna az összes jó érzést a környezetükből és helyére a saját érzéseiket adták volna vissza.

A zene elhallgatott és csak a jövevények cipőinek a kopogása vízhangzott a halk teremben. A hideg futkosott a hátakon. Hirtelen egy sokkal komolyabb, lassabb zene csendült fel a semmiből, mire a költő és a férjes asszony táncolni kezdett.

Lépteik még mindig előre megtervezettnek tűntek, de ez már senkit sem érdekelt.

6 megjegyzés:

 1. Ez nagyon jó lett!!! Gratulálok! :).

  VálaszTörlés
 2. Hú, hál isten nem csak én vagyok oda ezért a versért. 😇 Egyre jobban megértem Ady zsenialitását.
  Egyébként szuper ötlet volt átvinni a lírai alkotást epikában. Lehet, hogy a vershez hangulatához hasonlóbb hatást tudtál volna elérni, ha E/1-ben írod. Ez az "Adyék" nekem nagyon furcsa, és volt egy-két mondat, ami nem illik a képbe. Például az "Egyáltalán nem." felesleges szerintem.
  Ügyes vagy, jól fogalmazol, és szívesen olvasnék még hasonló írásokat! :)
  Puszi: V. B.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Őszintén, Adynak ez volt az egyetlen verse, amit megfogott és tetszett, a többi nekem értelmezhetetlen. :D
   Az E/3 azért lett, mert nem tudtam volna Ady stílusában, vagy Léda szemszögéből megírni hasonlóképpen, de igen jó ötlet lenne egy ilyen megközelítésből megírt novella is.

   Köszönöm szépen, igyekszem!
   Puszi: Rowena

   Törlés
 3. Sziaaa:)
  Na, erre mondom én, hogy WOW! Nagyon-nagyon tetszett, csakúgy, mint a múltkor, a hangukat volt az, ami igazán magával ragadott. Alapjáraton is érdekesnek tartom Ady és Léda kapcsolatát, ezért már az alapötlet megfogott. Tetszett, ahogy leírtad a köztük és az álagos párok közti ellentétet. Szinte beleborzongtam a novellád olvasásába. Egyedül abba köthetek bele, hogy rengeteg felesleges vesszőt kiteszel. Ennek nézz utána, ha nem megy, akkor pedig nyigodtan írj rám, és elmagyarázom:)
  Puszi, Maja <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sziaaa:)
   Ady és Léda kapcsolata, szerintem is egy nagyon jó alapötlet, hiszen sok mindent ki lehet belőle hozni, rengeteg más megközelítéssel.
   A vesszőket még mindig nagyon tanulom, mert az valahogy sose jön össze úgy, ahogy szeretném :D
   Puszi: Rowena

   Törlés

Apró-pókok